måndag 13 maj 2013

Jag funderar på att åka som utbytesstudent till Australien om ett par år och har några frågor det vore kul att få svar på. 1. Är det nära till stranden och staden där du bor? 2. Hur tycker du Rotary är som organisation? Är de bra? 3. Finns det typ aktiviteter efter skolan och så att hålla på med? 4. Hur är surfningen? Är det bra vågor, mycket folk på stränderna och varmt i vattnet? Liksom generellt sett, är surfningen bra? 5. Hur var det i skolan, lätt att hitta vänner och så? Var de intresserade av Sverige? Din blogg äger! Kraam ^-^


Jag ber om ursäkt till ni som ställ frågor!! Jag ska ta tag och svara på alla era frågor nu! Kram

1. Jag bor i Wollongong, som är en stad precis vid havet. Jag jar bott i tre värdfamiljer. Den första i Austinmer, där hade jag havsutiskt och bodde bara någon minut från stranden. Andra värfamiljen bodde jag i en längenhet i stan med bara några minuter till stranden och just nu bor jag i Shelharbor här är den 15 minuters gångavstånd till havet. Så jag har varit väldigt lyckosam att bo så nära mitt älskade hav hela tiden!
min söta värdbror Anton

Olivia  och jag at north beach efter en simtur och frukost.2. Rotary är en riktigt bra organisation, de är organiserade och de hjälper dig med många delar av ditt utbytesår samt är där för dig under hela året. Både din klubb i Sverige och din rotary klubb i ditt nya land. De fixar värd familjer och skola för dig, och de ser till så att du trivs samt ordnar massor av evenemang och möten så att du får träffa och lära känna utbytesstudenter från hela välden, bara en sån sak!
Det var dock väldigt mycket pappersarbete och är fortafrande om jag tex vill resa utanför mitt distrikt, men det är bara för att det är rädda om dig! Så till alla föräldrar kan känna sig lugna Rotary tar verkligen hand om dig och värdfamiljerna ställer upp volontärt, de får alltså inget betalt, vilket jag Tycker är bra. Det betyder att de verkligen vill ha dig där och de är intresserade att lära känna dig och lära sig om ditt land och kulur. De kan också ha en son/dotter som är eller ska på utbytesår. 

Alla mina tre värdfasmiljer har varit helt fantastiska! <3


3. Ja det finns massor av aktiviteter, beror helt på ditt intresse. Men jag som älskar havet och träning håller ju på med surfing samt har ett gym medlemskap så jag brukar gå till gymmet efter skolan. Sen träffa andra utbtytesstudenter och klasskompisar. De finns sportet här så du skulle kuna bli med i ett team eller spela instrumet osv. 

4. Surfingen är mycket bra, eftersom storsätt hela befolkningen surfar här! haha nä inte riktigt men såå många surfar, gamla som unga, killar och tjejer går upp en timma extra på morgonen för att se den solen stiga up ur horisonten och ta några vågor innan de går ill jobbet. Surfing är en stor del av kulturen här skulle jag vilja säga, för det är många som har en "surf klädstil" många surf butiker och TV-program. Vågorna är mycket omtyckta bland surfarna, för mig som är en nybörjare är istortsätt alla små vågor bra haha för kan ju inte göra några trix eller så.  Vattnet är runt 25 grader varmt här i Wollongong på sommaren. När vi bar uppe i Cairns nu i höstas var det 30 grader i vattnet, så underbart!

5. Skolan är bra, men väldigt annorlunda från skolan hemma, här har de skoluniform, läser alla olika ämnen med olika klasser och pedagigiken är väldigt annorlunda. Jag föredrar svensk skola men det är en häftig upplevelse. Alla var väldigt vänliga och intresserade i början de första veckorna, sen hittade man sin "grupp" av vänner som ja sitter med på rasterna o så de är jätte snälla :)

KRAM

Här är en video från New South Wales, min state, helt klart den bästa staten! :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna något till mig!!!
KRAM